Korpusznyelvészet

2010/2011. 1. félév

Debreceni Egyetem, Germanisztikai Intézet

Oktató: Pethő Gergely (pethog@inf.unideb.hu)

Idő: Kedd 18.00

Hely: 133/2

                                                                                                                       

Tárgyleírás                 

Itt tölthető le a tárgy hivatalos tantárgyleírása, illetve az óra teljesítésének feltételei, feltöltve 2010. október 7.

                                                                           

Feladatlapok

ˇ        1. házi feladat, beadandó 2010. október 12-én

ˇ        2. házi feladat, beadandó legkésőbb 2010. október 19-e 18 óráig, e-mailben a fenti címre. A feladatlap .docx formátumú; ha nem tudja megnyitni, mert régi Word-verziót használ, a) töltse le az egyetem hallgatói számára a soft.unideb.hu oldalról egyetemi hálózatba kötött számítógépekre ingyenesen és legálisan letölthető Office 2007-es verziót, ami egyébként is sokkal jobb, mint a régebbi verziók, aztán telepítse azt szintén ingyen és legálisan saját gépére, VAGY b) telepítse a régi Office-hoz a kompatibilitási csomagot innen! A feladatok megoldását a letöltött Word-dokumentumba írja be úgy, hogy azokat egyértelműen azonosítani tudjam (világos legyen, hogy melyik megoldás melyik feladathoz tartozik)! Ha elkészült, a dokumentumot nevezze át hf2-veznév-utónév.docx formára, ahol veznév az Ön saját vezetékneve ékezetek nélkül, utónév pedig az Ön utóneve ugyanígy! Ha például én küldeném be magamnak a megoldást, a fájl neve hf2-petho-gergely.docx lenne. A fájlt végül postázza, a levélbe a csatolt Word-dokumentumon kívül nem kell semmit írnia. Ha valami nem világos, kérdezzen rá előre!

ˇ        3. házi feladat, beadandó legkésőbb 2010. október 26-a 18 óráig, e-mailben a fenti címre. A feladatlapon szereplő 1. feladathoz ezt a dokumentumot kell használni. Kövesse a 2. házi feladathoz (előző bekezdés) kapcsolódó utasításokat! Dolgozzon önállóan, a megoldását ne adja át senkinek! Ha valakitől valaki máséval teljesen vagy zömében/lényegében azonos és nyilvánvalóan másolt feladatokat kapok, minden érintett 0 pontot kap a teljes feladatsorra, függetlenül attól, hogy eredetileg ő oldotta-e meg, másolta a megoldást, vagy közösen dolgozták ki.

ˇ        Mielőtt hozzáfogna a következő házi feladat megoldásához, ajánlatos elolvasnia és végiggyakorolnia a COSMAS telepítéséről és használatáról szóló alábbi tájékoztatót, amit külön az Ön kedvéért állítottam össze. Ha ehhez nincs kedve, a COSMAS kezelését elsajátíthatja más forrásból vagy kitapasztalhatja önállóan is (én pl. harmadévesként használtam először minden segítség vagy eligazítás nélkül, kizárólag az online súgóra támaszkodva, és egyáltalán nem találtam bonyolultnak), de így talán könnyebb. Vagy éppen nem. Nem szólok bele.

ˇ        4. házi feladat, beadandó legkésőbb 2010. november 16-a 18 óráig, e-mailben a fenti címre. A beküldést, fájlok elnevezését stb. illetően ismét kövesse a 2. házi feladathoz kapcsolódó utasításokat!

ˇ        5. házi feladat, beadandó legkésőbb 2010. november 23-a 18 óráig, e-mailben a fenti címre. A szokásos módon.

ˇ        A 2010. november 30-i órára nem kell házi feladatot beadniuk. Cserébe jövő héten két adagot kapnak, amelynek kapcsán egyszersmind gyakorolhatnak az utána következő órán a december 14-én írandó zh-ra is. Ha önszorgalomból gyakorolni szeretnének, kérem, nézzék meg az előző félévi ugyanilyen óra honlapján az ott található feladatlapokat, és azokról oldjanak meg tetszés szerint feladatokat (ezek egy részét már ismerik). Ha szeretnék, hogy átnézzem a megoldásaikat, elküldhetik nekem azokat, és ha belefér az időmbe, mindenképpen igyekszem ezt megtenni.

ˇ        6. házi feladat, beadandó legkésőbb 2010. december 14-e 18 óráig, e-mailben a fenti címre. A szokásos módon. Ezekhez a feladatokhoz a korábban már megismert keresési kifejezéseken és technikákon kívül semmi másra nincs szükség. Azokat, akik nem voltak az órán, tájékoztatom, hogy az órán megjelentek szavazata alapján a 3. zárthelyit nem december 7-én, hanem december 14-én fogják megírni.

ˇ        7. házi feladat, beadandó legkésőbb 2010. december 14-e 18 óráig, e-mailben a fenti címre. A szokásos módon. Ezekben a feladatokban a morfoszintaktikai annotáció segítségével való keresésen van a hangsúly; a részleteket a dokumentumban olvashatják.

ˇ        Gyakorló feladatlap a COSMAS keresőnyelvéhez; ezt ne adják be, hanem a dokumentum végén található kulccsal ellenőrizzék megoldásukat.

ˇ       Újabb házi feladatokat nem kapnak december 14-re, tehát csak az e hétre be nem adottakat kell pótolni. Nem feltétlenül célszerű az utolsó pillanatban feladni a megoldásokat. Ha időben elküldik nekem, és belefér az időmbe, igyekszem ránézni a megoldásaikra (bár ígérni nem tudok semmit), és szólni, ha úgy látom, hogy nem elég jók ahhoz, hogy tartani tudják a jelenlegi számítás szerinti félév végi jegyüket. Így kaphatnak tehát lényegében még egy esélyt arra, hogy átnézzék a feladatsorukat és önállóan kijavítsák. Ennek különösen az elégséges alsó határán állók számára lenne értelme.

 

 

Letölthető anyagok    

A saját korpuszok készítéséhez és azok alapján konkordanciák, szólisták generálásához a TextSTAT nevű szoftvert fogjuk használni. A program itt tölthető le, telepítése és kezelése teljesen kézenfekvő, további magyarázatot nem igényel.

A szoftverrel egyelőre próbaképpen két saját korpuszt fogunk használni: a Konsalik-korpuszt és a Kai Meyer-korpuszt. Kérem, hogy ezeket mindenki töltse le és próbálja ki a szoftverrel, majd különféle keresésekkel fogunk próbálkozni velük kapcsolatban.