Korpusznyelvészet

2009/2010. 2. félév

Debreceni Egyetem, Germanisztikai Intézet

Oktató: Pethő Gergely (pethog@inf.unideb.hu)

Idő: Péntek 12.00

Hely: 133/1

 

Letölthető anyagok    

A saját korpuszok készítéséhez és azok alapján konkordanciák, szólisták generálásához a TextSTAT nevű szoftvert fogjuk használni. A program itt tölthető le, telepítése és kezelése teljesen kézenfekvő, további magyarázatot nem igényel.

A szoftverrel egyelőre próbaképpen két saját korpuszt fogunk használni: a Konsalik-korpuszt és a Kai Meyer-korpuszt. Kérem, hogy ezeket mindenki töltse le és próbálja ki a szoftverrel, majd különféle keresésekkel fogunk próbálkozni velük kapcsolatban.

 

COSMAS 2 felhasználói interfészek az IDS korpuszaihoz

A COSMAS használatára csak internetkapcsolaton keresztül van lehetőség, a korpuszok lokálisan nem használhatóak (azaz a saját számítógépre nem tölthetők le).

Bár a COSMAS rendelkezik egy webes felhasználói felülettel is, a szemináriumhoz nem ezt, hanem a saját számítógépre telepítendő (Windows alatt használható) COSMAS-kliensprogramot fogjuk használni, amely itt tölthető le.

A COSMAS (bármelyik felület) használatához regisztráció szükséges, azt a szoftver használata előtt itt kell elvégezni, értelemszerűen.

Használati utasításként a COSMAS weboldalán található tájékoztatókat ajánlatos tanulmányozni. Ezen belül konkrétan arra kérek mindenkit, hogy első lépésként nézzék át a keresőnyelv szintaxisának leírását, és próbálják ki az ott is hivatkozott példagyűjteményben található példakereséseket is!

 

Házi feladat április 9-ére (COSMAS-keresések)

Házi feladat április 23-ára

Házi feladat április 30-ára